background image ketchup

Tomatenketchup

Tomaten zijn gezond. Heel gezond zelfs volgens verschillende onderzoeken. Ze bevatten vitamines zoals vitamine C, A, B1, B2 en B6 daarnaast zitten er in tomaten de mineralen kalium, fosfor en magnesium. Ook zijn tomaten rijk aan lycopeen. Lycopeen is een kleurstof en volgens wetenschappelijk onderzoek werkt het tegen verschillende soorten kanker.

Dan moet tomatenketchup ook gezond zijn. Dat klopt! Alleen niet de kant-en-klare varianten uit de winkel. Deze bevatten naast tomaat vaak ook zeer veel suiker, varierend van 11% tot 27%. En veel suiker is niet zo gezond. Het maken van ketchup is heel eenvoudig en het loont dan ook de moeite om het zelf te maken, met een stuk minder suiker (2,5%) en met specerijen voor een heerlijke smaak.

Ketchup gemaakt van verse tomaten is natuurlijk ideaal. In dit recept gebruiken we echter tomaten uit blik. Dit is praktischer, goedkoper en ook heel erg lekker!



IngrediŽnten (voor ca 500 ml)

2 blikken gepelde tomaten

1 teentje knoflook

50 ml appelciderazijn

3 kruidnagels

1 groene kardemompeul

1 mespunt gemalen foelie of klein stukje foelie

1 mespunt gemalen gember

1 mespunt piment

1 mespunt gemalen kaneel

1 mespunt gemalen steranijs

1 theelepel paprikapoeder

20-25 gr suiker

1/2 theelepel zeezout

Vers gemalen zwarte peper naar smaak



Bereiding

Doe alle ingrediŽnten samen in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag zodra het kookt en laat het geheel een tot anderhalf uur zachtjes pruttelen. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Zet de pan eventueel op een vlamverdeler en voeg een scheutje water toe als de saus te dik wordt. Pureer de saus vervolgens met de staafmixer en giet de ketchup als hij nog heet is door een trechter in een gesteriliseerde fles of pot.

Ongeopend is de ketchup hoogstens een half jaar houdbaar. Na openen moet je de ketchup in de koelkast bewaren.

Variaties & Tips

Als de ketchup te dun is kun je de ketchup langer inkoken of binden met een bindmiddel zoals mais-, tapioca- of aardappelzetmeel.

In plaats van de gemalen gember, kaneel en steranijs kun je ook Chinees vijfkruidenpoeder gebruiken.

Hou je van pittige ketchup? Gebruik dan chilipoeder of cayenne peper in plaats van paprikapoeder. Ook kun je een of meer verse chilipeper meekoken.

Je kunt ook gegrilde paprika's gebruiken. Neem dan 1 deel tomaten en 1 deel gegrilde paprika's.

Met andere smaakmakers, bijvoorbeeld: venkelzaad, steranijs en rozemarijn of gemalen koriander, verse gember en chili pepers of vijfkruidenpoeder, sojasaus en sesamolie. Varieer met specerijen en smaakmakers die jij lekker vindt. Voeg de specerijen en andere smaakmakers in kleine hoveelheden toe en proef regelmatig tijdens het kookproces.