background vis met chermoula

Vis met chermoula

Chermoula is een marinade die zijn oorsprong vindt in de Noord-Afrikaanse keuken. Het wordt gebruikt in TunesiŽ, Marokko en Algarije. Het wordt meestal gebruikt om vis mee te marineren maar je kunt het natuurlijk ook gebruiken voor vlees of groenten. Het is fris, kuidig en vol van smaak. Je kunt hem pikant maken of juist mild door met de chili te variŽren.

Afhankelijk van de grootte van je bosjes koriander en peterselie zal dit recept een circa 300 tot 500 milliliter chermoula opleveren. Je kunt dit een week in de koelkast bewaren of in porties invriezen voor later gebruik.

Behalve als marinade kun je met de chermoula ook een lekkere saus maken. Gebruik circa 4 eetlepels (of meer) op 250 milliliter water of bouillon.IngrediŽnten

1 bosje koriander

1 bosje platte peterselie

1 ui

4 teentjes knoflook

1/4 theelepel kurkuma

1 mespunt saffraan

4 theelepels gemalen komijn

8 theelepels paprikapoeder

1 theelepel chilipoeder (optioneel)

De schil van 1 ingelegde citroen

Sap van 1 citroen

Olijfolie

Zeezout naar smaak

4 witvis filets of 12 schoon gemaakte sardinesBereiding

Doe alle ingrediŽnten voor de chermoula behalve de olijfolie in de keukenmachine. Laat de machine draaien en voeg geleidelijk zoveel olijfolie toe totdat er een mooie gladde saus ontstaat. Breng op smaak met zout. Marineer de vis minimaal een half uur in de chermoula en bereid de vis op jouw favoriete manier. Je kunt de vis bakken, stomen, bbq-en of bereiden in pakketjes van aluminiumfolie of bakpapier in de oven.

Bereiding 'en papillote' in de oven. Verwarm de oven voor op 180 C. Snij het bakpapier in rechthoeken met ongeveer de afmeting van een A4-tje. Leg de vellen in staande positie op het werkblad. Leg op ieder vel in het midden een eetlepel chermoula en daarop een stukje visfilet of een sardine, eindig met nog een eetlepel chermoula op de is. Vouw eerst de zijkanten naarbinnen over de vis. Vouw daarna de onderkant en de bovenkant over de vis en hou de stroken papier aan de onderkant met je vingers samen. Vouw of rol het papier naar beneden toe op en zet vast met een satť- of cocktailprikker. Leg de vispakketjes op een bakplaat en gaar in de oven gedurende maximaal 15 minuten. Let op! Vis is een delicaat product en wordt snel droog wanneer je het te lang gaart. Als je dunne kleine filets heb verkort dan de bereidingstijd met enkele minuten.

Variaties

Voeg dun gesneden groenten toe, bijvoorbeeld in julienne of ringen. Denk aan groenten zoals: ui, prei, wortel, courgette of paprika. Een paar olijven of een schijfje biologische citroen zijn ook heel lekker.

Gebruik in plaats van vis, kip of groenten.