background appel_biet_gembersapa

It takes 4 to tango

De rode biet. Oh wat hou ik van de biet. Ik vind hem geweldig. Er zijn maar weinig groenten waar ik zo van hou als van de biet. Hij is veelzijdig: Je kunt hem rauw eten in flinterdunne plakjes of als julienne door de sla, je kunt hem koken, bakken of eten als puree. Hij laat zich poffen in de oven, frituren tot chips en persen tot sap. Met zijn diep roze tonen geeft hij menig gerecht een prachtige kleur. De rode biet is een bron van antioxidanten, vitamines A en C, magnesium, kalium en foliumzuur en daarnaast bètacaroteen en bètacyanine. Ja, de biet is fantastisch...maar niet perfect! Hij schreeuwt namelijk om aandacht, liefde en soms een duwtje in de rug. In zijn eentje redt hij het niet. Hij heeft gezelschap nodig van een gepasioneerde danspartner of crew. Het liefst een die tegenwicht kan bieden met een vleugje frisheid, scherpte en wat zuur. Maar in de juiste combinatie en verhouding zal de biet echt dansen in je mond. Dan proef je de tango op je tong.

Voor dit recept heb je een (slow)juicer nodig.



Ingrediënten (voor een glas)

1 rauwe biologische rode biet

1 biologische appel, bijvoorbeeld Granny Smith

2 cm verse biologische gemberwortel

het sap van een halve limoen

enkele muntblaadjes ter garnering (optioneel)



Bereiding

In dit recept gebruik je groenten en fruit inclusief de schil, daarom adviseren we biologische varianten. Was de biet goed, schrob alle zand en aarde van de knol. Doe dit ook met de gember en was de appel. Juice de biet, appel en gember. Breng op smaak met limoensap en garneer met een blaadjes munt.

Variaties & tips

Leg de biet en appel minimaal twee uur van te voren in de koelkast, dan heb je een lekker koel sapje.

Heb je geen juicer of haast maar wel zin in dit sapje? In de biologische winkel verkopen ook ze flessen bieten- en appelsap van goede kwaliteit. Bedenk je wel dat vers lekkerder en gezonder is!

Liever de flamenco in je mond? Vervang dan de appel door sinaasappelsap en juice eventueel een wortel mee.

Heb je bietjes met loof kunnen kopen? Bewaar het loof, je kunt hier een heerlijk groentegerecht van maken. Was het loof grondig. Snij de stelen in stukjes van 1 centimeter en hou apart. Snij het blad in repen van een centimeter en hou apart. Breng een pan met gezouten water aan de kook. Zodra het water kookt doe je de gesneden stelen in de pan en kook deze in 3 tot 5 minuten beetgaar. Doe het blad bij de stelen en kook nog een minuut. Giet af en doe over in een schaal. Besprenkel met citroensap en royaal extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en serveer. Dit gerecht is ook lekker op kamertemperatuur. Voor extra smaak kun je ook 2 tenen knoflook, een gedroogd chilipepertje en 20 gram ansjovis aanfruiten in een klein koekenpannetje en hiermee het bietenloof op smaak brengen. Je hoeft dan geen zout en peper meer te gebruiken.