background image specerijen

Specerijen en kruiden zijn gezond

Wat zijn specerijen en kruiden

Specerijen zijn gedroogde plantdelen die worden gebruikt om eten mee op smaak te brengen. Je kunt specerijen onderverdelen in vier hoofdgroepen: zaden, vruchten, wortels en schors. Specerijen worden niet alleen gebruikt voor hun smaak maar ook als conserveermiddel, kleurstof of medicijn. Kruiden zijn meestal de gedroogde blaadjes van eetbare planten.

Waarom specerijen en kruiden

Er zijn verschillende redenen om veelvuldig gebruik te maken van specerijen in de keuken. Specerijen maken je eten niet alleen een stuk lekkerder maar veel specerijen hebben ook andere eigenschappen die bijdragen aan een goede gezondheid.

We eten in Nederland dagelijks veel te veel zout. Je kunt je zoutinname beperken door tijdens het koken van je maaltijden gebruik te maken van specerijen in plaats van zout. Door het gebruik van van specerijen vermindert namelijk je behoefte aan zout waardoor je er minder van hoeft te gebruiken.

Je kunt ook specerijen of specerijenmengsels gebruiken in plaats van kant-en-klaar sauzen, potjes en zakjes. Veel van deze gemaksvoeding bevatten namelijk te veel zout, suikers en ook conserveermiddelen en smaakversterkers, ingrediŽnten die je beter kunt vermijden. Het maken van een specerijenmengsel is niet moeilijk en kost weinig tijd. Bovendien is het vaak stukken goedkoper dan kant-en-klaar sauzen of zakjes. In de toko of supermarkt worden ook specerijenmengsels verkocht. Denk aan kerrie, garam masala, Chinees vijfkruidenpoeder etc. het aanbod is eindeloos. Samen met wat tomaten, bouillon of sojasaus en een bindmiddel (rijstmeel, tapiocameel, maizena) maak je in een handomdraai je eigen curry of woksaus.

Daarnaast bezitten veel specerijen en kruiden ook medicinale eigenschappen. Ze kunnen worden toegepast om ziekten te bestrijden en te voorkomen, waaronder kanker. Er zijn specerijen met een ontstekingremmende werking, andere zijn antiviraal, antibacteriŽel of kankerwerend. Specerijen zoals kurkuma, gember en chilipeper werken ontstekingsremmend en kankerwerend. Ook kruiden zoals munt, thijm, rozemarijn, oregano, basilicum, koriander en venkel. Wij bevelen het gebruik van deze kruiden en specerijen daarom van harte aan.

Hoe gebruik je specerijen en kruiden

Specerijen zijn gemalen en ongemalen te koop. De meeste specerijen in de supermarkt zijn gemalen. In de toko of online zijn ook de ongemalen varianten te koop. Gemalen specerijen verliezen snel hun aroma. Daarnaast zijn ze duurder dan wanneer je ze ongemalen koopt. Wij raden daarom aan om je specerijen ongemalen te kopen en ze zelf te malen in een vijzel, kruiden- of koffiemolen. Voor een optimale smaak rooster je ze kort in een droge koekenpan op laag vuur voordat je ze maalt. De smaak en geur zijn veel sterker wanneer je ze zelf maalt en hele specerijen zijn langer houdbaar.

De meeste specerijen worden aan het begin van het kookproces toegevoegd waarna ze tijdens de bereiding hun smaak af kunnen geven. Je kunt specerijen gemalen of ongemalen toevoegen aan je gerechten. In Indiase curry's bijvoorbeeld, wordt vaak een combinatie gebruikt terwijl in de Hollandse keuken vaak specerijen heel worden meegekookt om vervolgens aan het eind van het kookproces weer te verwijderen. Denk aan laurier, een stokje kaneel of steranijs.

Verse keukenkruiden zoals baslicum, koriander en munt worden vaak aan het eind van de bereiding toegevoegd omdat ze anders hun smaak verliezen. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Peterselie en selderij kunnen zowel meegekookt worden als rauw worden toegevoegd. Houtige kruiden zoals thijm, rozemarijn, laurier en oregano verdragen de hitte beter en kunnen worden meegekookt.Specerijen en kruiden

Tips

Koop hele specerijen en maal ze zelf. Koop kleine hoeveelheden van goede kwaliteit. Bewaar ze luchtdicht, donker en droog. Glazen potten zijn ideaal om specerijen in te bewaren. Bewaar ze niet te lang, als ze geen geur meer hebben gooi je ze weg.

Maak zelf je specerijen- of kruidenmengsels. Het is niet moeilijk en kost niet veel tijd. Je eten smaakt als nooit tevoren.

Maak je eigen kruidenthee door je favoriete specerijen en kruiden zachtjes te laten trekken in een pannetje op laag vuur. Na 15-25 minuten giet je de thee door een zeef in kopjes.

Kweek je eigen keukenkruiden in potten of een hoekje in je tuin.